P.S. Dr. IUSTIN Sigheteanul

P.S. Dr. IUSTIN Sigheteanul
by

Preafinţitul Părinte Iustin Sigheteanul

Repere biografice

Preasfinţitul Iustin Sigheteanul s-a născut la 23 iunie 1961, în comuna Rozavlea, judeţul Maramureş, din părinţi creştini ortodocşi Ştefan şi Maria Hodea. În 1976 a cunoscut viaţa monahală de la Mănăstirea „Sf. Ana” Rohia, unde a intrat ca frate de mănăstire în 1978. În acelaş an a fost admis la Seminarul Teologic din Craiova, de unde în 1979 s-a transferat la Seminarul Teologic din Cluj Napoca pe care l-a absolvit în 1983. A fost hirotonit diacon în 1983, iar în 1984 preot celib pe seama mănăstirii Rohia de către PS Justinian Maramureseanul pe atunci Episcop Vicar al Clujului. În 1985 a depus voturile monahale, primind numele Iustin, având ca naş de călugărie pe Preasfinţitul Justinian Chira. În 1988, Arhiepiscopul Teofil al Clujului şi PS Justinian i-au încredinţat conducerea provizorie a Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, iar în ianuarie 1989 a fost numit stareţ. În 1992 este licenţiat al Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu. În 1990 a fost distins protosinghel, iar în 1993 a fost ridicat la rangul de arhimandrit.
În 1994, în 22 martie, la propunerea PS Justinian, Sinodul Permanent îl propune pe stareţul arhimandrit Iustin Hodea Sfântului Sinod spre a fi ales Arhiereu-vicar pe seama Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului. În Duminica a cincea a Marelui Post, 17 aprilie 1994, este hirotonit episcop la Mănăstirea Rohia de un sobor de ierarhi, în frunte cu mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului, alături de PS Justinian Chira, chiriarhul locului, IPS Bartolomeu al Clujului, PS Andrei al Alba Iuliei, PS Calinic al Argeşului, PS Ioan al Oradiei, PS Emilian Birdaş Arădeanul. De atunci si pâna în prezent slujeste Biserica Ortodoxa Româna în aceasta demnitate alaturi de I. P.S. Arhiepiscop Justinian.
În anul 2006 a fost admis la doctorat in cadrul Universitatii „Babes Bolyai” din Cluj Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxa, la catedra de Studii Biblice, având conducător de doctorat pe Pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană. În 25 noiembrie 2011 a susţinut lucrarea cu titlul: „Personalitatea Sf. Ioan Botezătorul între mărturie şi mesianism iudaic în descrierea evangheliilor şi a tradiţiei necreştine”, primind titlul de Doctor în Teologie cu menţiunea “Magna cum Laude”
De-a lungul celor 20 de ani de arhierie Preasfinţitul Iustin a sfinţit şi resfinţit multe biserici a pus pietre de temelie pentru biserici noi, a hirotonit sute de preoţi şi diaconi. Din 1999 a preluat lucrările la noua Catedrală Episcopală, iar în 2003 a fost dată în folosinţă biserica de la primul nivel. Face parte din Comisia pentru doctrină, viaţă monahală şi misiune socială a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Cu ocazia împlinirii a două decenii de slujire arhierierească, preoții și credincioșii Protopopiatului Satu Mare îi urează din suflet: La mulţi şi binecuvântaţi ani! Cu păstorire îndelungată şi rodnică.

share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *